یکی از مهارتهایی که همه ما در زندگی روزمره به آن نیازمند هستیم و لازم است اطلاعات کافی درباره آن داشته باشیم، مهارت رفع گرفتگی لوله فاضلاب است. چرا که هر لحظه ممکن است یکی از لولههای فاضلاب ساختمان مسدود شود و چارهای جز استفاده از مهارتها و اطلاعات قبلی برای رفع این گرفتگی وجود نداشته باشد. در خیلی از موارد گرفتگی لوله نیازی به نیروی متخصص وجود ندارد و با ترفندهایی ساده و در دسترس میتوان این مشکل را برطرف کرد.
در این مطلب قصد داریم برای لوله بازکنی چند ترفند برای برطرف کردن گرفتگی لوله آشپزخانه و توالت را به شما آموزش دهیم و اگر تا پایان این آموزش با ما همراه باشید میتوانید مطمئن باشید که در مواقع ضروری حتما یکی از آنها به دردتان خواهد خورد.
چرا لولههای فاضلاب دچار گرفتگی میشوند؟
چه زمانی نیاز به لوله بازکنی خواهید داشت؟ گرفتگی چاه فاضلاب میتواند دلایل متعددی داشته باشد. بهتر است پیش از اقدام به رفع گرفتگی، ابتدا دلیل گرفتگی را تشخیص دهیم تا بتوانیم راه حل مناسب برای آن گرفتگی خاص را انتخاب کنیم. از اصلیترین دلایل گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه یا توالت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جمع شدن مو و پرز در لولههای منتهی به فاضلاب
- انباشته شدن مصالح ساختمانی در لولهها
- جمع شدن دستمال کاغذی، دستمال توالت و نوار بهداشتی در لولههای توالت
- انباشته شدن چربی و مواد غذایی در مسیر عبور فاضلاب آشپزخانه
- رسوب گرفتن لولهها با مواد شوینده و صابونی
- افتادن اشیای خارجی در چاه
- گرفتگی چاه توالت با مدفوع
- رسوبات آب سخت
- شکستگی و آسیب دیدن لوله
چگونه میتوان از تکنیک لوله بازکنی استفاده کرد؟
وقتی متوجه شدید که لوله فاضلاب آشپزخانه و یا توالت شما دچار گرفتگی شده است، پیش از آن که با نیروی متخصص تماس بگیرید بهتر است ترفندهایی را که برایتان شرح میدهیم را امتحان کنید. در بسیاری از موارد، گرفتگی با یکی از این ترفندها برطرف میشود و نیازی به صرف هزینه نیست.
1- استفاده از آب جوش
درست خواندید! آب جوش! اولین گزینه برای لوله بازکنی که حتی لولهکشهای حرفهای هم آن را مطرح میکنند استفاده از آب جوش است. اگر لوله فاضلاب سینک ظرفشویی یا کفشور آشپزخانه شما گرفت، در اولین اقدام یک کتری آب جوش در آن خالی کنید. آب جوش چربیها و رسوبات را نرم میکند و راه لوله را باز میکند. اما حواستان باشد که برای باز کردن گرفتگی لوله توالت فرنگی یا ایرانی به جای آب جوش، از آب گرم استفاده کنید. زیرا استفاده از آب جوش ممکن است باعث ترک خوردن کاسه توالت شود.
آب جوش یا گرم را درون سینک یا توالت بریزید و منتظر بمانید. اگر آب جوش از لوله فاضلاب سینک پایین نرفت صبر کنید تا خنک شود، آب را تخلیه کنید و دوباره آب جوش را در سینک بریزید. چند بار این کار را امتحان کنید تا نتیجه بگیرید.
2- استفاده از تلمبه دستی
استفاده از تلمبه دستی یا چاهبازکن یکی از سادهترین روشهای لوله بازکنی برای راه مسدودشده لولهها است. البته این روش فقط برای گرفتگیهای جزیی میتواند مؤثر باشد. دقت کنید که تلمبه دستی مخصوص توالت با تلمبه دستی آشپزخانه متفاوت است.
برای استفاده از تلمبه دستی لازم است سر تلمبه را روی دهانه چاه قرار دهید و پس از اطمینان از پوشانده شدن دهانه چاه، دسته تلمبه را به سمت پایین فشار دهید تا خلا ایجاد شود. سپس دسته را به بالا بکشید تا با مکش ایجاد شده، گرفتگی لوله برطرف شود. این کار را به مدت ده تا پانزده ثانیه انجام دهید و در صورت نیاز چند بار تکرار کنید. ترفند اصلی این روش این است که قبل از گذاشتن سر تلمبه بر روی دهانه چاه، کمی آب در سینک یا توالت بریزید تا چسبندگی ایجاد شود و خلا بهتری ایجاد شود.
3- بررسی سیفون زیر سینک
گاهی گرفتگی لوله آشپزخانه به دلیل تجمع پسماندهای مواد غذایی در سیفون زیر سینک است. با باز کردن و بررسی سیفون زیر سینک میتوانید مطمئن شوید که آیا گرفتگی در این قسمت اتفاق افتاده است یا خیر. در چنین شرایطی راهکار لوله بازکنی این است که اگر گرفتگی وجود داشت سیفون را تمیز کنید و دوباره نصب کنید.
4- استفاده از مواد شوینده
مواد شوینده، چه مایع لباسشویی باشد چه ظرفشویی، میتواند موادی را که باعث گرفتگی لوله شدهاند نرم کند و چربیها را از بین ببرد. برای استفاده از این روش کافی است که یک فنجان مایع شوینده را در چاه بریزید و پس از چند دقیقه مقداری زیادی آب جوش یا گرم را نیز در چاه بریزید. اگر گرفتگی سخت نباشد به راحتی با این روش باز میشود.
5- استفاده از سرکه و نمک
ترکیب سرکه و نمک یکی از کمخطرترین ترکیباتی است که برای باز کردن گرفتگی لولهها میتوان از آن استفاده کرد. برای استفاده از این روش مقادیر مساوی از نمک و سرکه را با هم مخلوط کنید و بلافاصله در چاه فاضلاب بریزید. این دو ماده در ترکیب با هم جوششی ایجاد میکنند که چربی و رسوبات را از بین میبرد. پس از گذشت یک ساعت در لولهها آب بریزید تا مسیر به طور کامل تمیز شود.
6- استفاده از ترکیبات جوش شیرین
جوش شیرین مادهای است که در اکثر خانهها پیدا میشود. اما شاید از معجزه این ماده در رفع گرفتگی لولهها آگاه نباشید. جوش شیرین در ترکیب با بعضی مواد دیگر واکنشی ایجاد میکند که به سرعت گرفتگیها را رفع میکند. شما میتوانید با امتحان کردن یکی از این ترکیبات، بدون صرف هزینه بالا گرفتگی لوله آشپزخانه و توالت را برطرف کنید.
جوش شیرین و نمک
جوش شیرین و سرکه
جوش شیرین و نوشابه
هریک از این ترکیبات به صورت جداگانه میتوانند حلال چربی لوله فاضلاب باشند. فقط کافی است که یکی از ترکیبات را آماده کنید و در چاه فاضلاب بریزید. پس از یک ساعت میتوانید با ریختن مقدار زیادی آب تمام موادی را که باعث گرفتگی لوله شده بودند به راحتی از آن عبور دهید و لولهها را تمیز کنید. حتی میتوانید پشت سر هم از همه این مواد استفاده کنید تا نتیجه بهتری بگیرید، به این صورت که ابتدا نوشابه، سپس مخلوط نمک و جوش شیرین و در آخر سرکه را در چاه بریزید و صبر کنید. این مواد با یکدیگر واکنش میدهند و ممکن است آب کمی بالا بیاید که جای نگرانی نیست. پس از یک الی دو ساعت در چاه آب بریزید تا گرفتگیها و رسوبات از لوله رد شوند.
7- استفاده از فنر دستی
فنر دستی وسیلهای کاربردی برای رفع گرفتگی لوله به شمار میرود و برای رفع بعضی گرفتگیها، مثلا گرفتگی با مو، بسیار مناسب است. برای استفاده از فنر لولهبازکنی دستی ابتدا باید فنر را به داخل لوله بفرستید و وقتی که احساس کردید فنر به گرفتگی برخورد کرده است با چرخاندن آن در جهت عقربههای ساعت اجرام را از لوله جدا کنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که مطمئن شوید گرفتگی لوله برطرف شده است.
8- استفاده از آویز لباس
ممکن است در مواقع ضروری فنر دستی در دسترس نباشد. ولی نگران نباشید. با استفاده از یک آویز لباس به راحتی میتوان قلابی درست کرد که با آن مو و مواد اضافی را از لوله خارج کرد. کافی است آویز لباس را صاف کنید و سر آن را به صورت قلابی با اندازه مناسب لوله دربیاورید و مانند فنر دستی آن را در لوله بچرخانید. توجه کنید که این روس برای گرفتگیهای سطحی که قلاب به آن برسد مناسب است و برای گرفتگیهای عمقی باید از روشهای دیگر استفاده کرد.
9- استفاده از محلولهای شیمیایی لوله بازکنی
محلولهای شیمیایی لولهبازکن خاصیت اسیدی و خورندگی دارند و استفاده از آنها زیاد توضیه نمیشود. اما اگر هیچیک از روشهای گفتهشده گرفتگی لوله را برطرف نکرد ممکن است این روش جواب دهد. فقط حواستان باشد که حتما دستورالعمل درجشده روی بستهبندی محلول را مطالعه کنید و مواظب باشید محلول روی دست یا سینک نریزد.
10- کمک گرفتن از نیروی متخصص
با وجود تمام ترفندها و روشهایی که ارائه کردیم، باز هم این احتمال وجود دارد که گرفتگی لوله سختتر و عمیقتر از تصور ما باشد و با هیچیک از روشها رفع نشود. تنها راهحل در این موارد تماس با یک مرکز لوله بازکنی تهران و سایر شهرستانها و کمک گرفتن از نیروهای متخصص است.
چه کنیم تا لولههای فاضلاب دچار گرفتگی نشوند؟
پیشگیری از گرفتگی لولههای فاضلاب نیازمند رعایت برخی نکات ساده است که میتواند از بروز مشکلات جدی جلوگیری کند:
- اجتناب از ریختن مواد زائد در لولهها
- نصب فیلترهای مناسب در خروجی سینک و کفشورها
- شستشوی منظم لولهها با آب گرم یا جوش
- آموزش به اعضای خانواده در مورد عدم انداختن اشیا در توالت و سینک
- توجه به طراحی لولهکشی و استفاده از لولههایی با قطر مناسب هنگام ساخت یا بازسازی ساختمان
سخن پایانی
گرفتگی لولههای فاضلاب مشکلی است که میتواند به آسانی زندگی روزمره را دچار اختلال کند. با شناخت دلایل این مشکل و استفاده از روشهای مناسب رفع آن میتوان به راحتی از هزینهها و دردسرهای ناشی از آن جلوگیری کرد. در نهایت اگر با گرفتگی شدیدی مواجه شدید که با روشهای خانگی پیشنهادی ما قابل رفع نبود، بهتر است از متخصصین این امر کمک بگیرید. پیشنهاد ما برای شما استفاده از خدمات متخصصین سنجاق است. شما میتوانید با ثبت رایگان سفارش خود در سایت یا اپلیکیشن سنجاق، از قیمتهای خدمات متخصصین باخبر شوید و کار خود را به متخصصی بسپارید که طبق نظرات کاربران دیگر، امتیاز بالاتری کسب کرده است.
0 دیدگاه