یکی از زحمتکشترین و محترمترین اقشار جامعه ما کارگران هستند. این افراد در اقتصاد کشور نقش مهم و تاثیرگذاری دارند. با توجه به همین مسئله، مجلس شورای اسلامی قانونی را تحت عنوان قانون کار تصویب کرده که به واسطه این قانون روابط بین کارگر و کارفرما تنظیم شده است. وکیل اداره کار فردی است که در زمینه قانون کار دانش و اطلاعات کافی و جامعی دارد.
همانطور که میدانید در مواردی ممکن است که بین کارگر و کارفرما اختلافاتی صورت بگیرد. اینگونه مواقع وکیل اداره کار میتواند بدون جانبداری اقدام به حل مشکلاتی که بین کارگر و کارفرما پیش آمده است، بپردازد تا حقوق کارگر یا کارفرما تضعیف نگردد.
وکیل اداره کار میتواند در اینگونه مواقع کمک بهسزایی به کارگران کند. به دلیل اینکه برخی از کارگران ممکن است از حقوق قانونی خود آگاه نباشند و در حق آنها ظلم صورت بگیرد؛ یا حتی به دلیل ترسهای بیمعنی از حق خود صرف نظر کند.
وکیل اداره کار کیست؟
فردی که به قانون کار، آییننامههای مربوط به آن، قوانین بیمه تامین اجتماعی، بخشنامهها و سایر قوانینی که به ارتباط بین کارگر و کارفرما میپردازد، آشنایی و تسلط کامل دارد وکیل اداره کار گفته میشود.
در یکی از مقالات سایت حقوقی به اسم آریا دادیار ، وکیل اداره کار در زمینه پروندههایی که در ارتباط با روابط بین کارگر و کارفرما بیان کرده است و در همین مقاله به تبحر و مهارت بالا وکیل اداره کار اشاره کرده است.
او میداند که چگونه باید اقدام به تنظیم دادخواست ، اظهارنامه، لایحه و ازین دست اوراق قانونی با توجه به تمامی موازین قانونی آن کند و به وسیله آنها از حقوق موکل خود دفاع کند.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد اختلاف بین کارگر و کارفرما ناآگاهی آنها از قوانین است. با توجه به همین مسئله، وکیل اداره کار میتواند با دانش خود از بروز این مشکلات جلوگیری کند.
موضوعاتی که میتواند زمینهساز طرح دعاوی حقوقی بین کارگر و کارفرما شود مواردی مانند عدم پرداخت حقوق، سنوات-عیدی-پاداش ، بیمه، غیرقانونی بودن مفاد قرارداد و از این دست موارد است. مشاوره با وکیل اداره کار میتواند شما را با حق و حقوق خود آشنا کند.
کارفرما کیست؟
با توجه به ماده شماره سه قانون کار و امور اجتماعی اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کارفرما فردی حقیقی یا حقوقی است که کارگر با درخواست او و در قبال دریافت حقالزحمه و حقوق مشخص برای او کار میکند. با توجه به این تعریف، رابطه بین کارگر و کارفرما کاملا مشخص است و قراردادی که بین این دو شخص بسته میشود باید کاملا شفاف و متناسب با قانون کار باشد.
اهمیت وجود وکیل اداره کار در چیست؟
همیشه عدهای از کارفرمایان هستند که با رفتارهای خود در برابر کارگران باعث تضییع حقوق آنها میشوند. ممکن است دلیل آن ناآگاهی از قوانین کار یا داشتن عمد در نادیده گرفتن حقوق کارگر باشد.
از آنجایی که اکثر کارگران نیز از قوانین مربوط به حقوق خود بیاطلاع هستند، نمی توانند به تنهایی برای اعاده حق خود اقدام موثری انجام دهند.
بنابراین وکیل اداره کار میتواند این وظیفه را بر عهده بگیرد؛ که از حق کارگر در اداره کار دفاع کند.
وکیل امور اداره کار به دلیل اقتضائات اقتصادی کارگران، حق الوکاله پایینتری نسبت به دعاوی دیگر از آنها دریافت میکنند.
بنابراین در بسیاری از موارد به سود کارگر است که از وکیل اداره کار برای شکایت از کارفرما خود کمک بگیرد.
مهمترین دعاوی مربوط به کارگر و کارفرما در اداره کار چیست؟
به دلایل مختلفی ممکن است کارگر و کارفرما با یکدیگر اختلاف داشته باشند. اما مهمترین مسائلی که باعث اختلاف میان این دو میشود شامل مواردی مانند عدم تنظیم قرارداد کار یا در اختیار ندادن نسخهای از قرارداد به کارگر است.
کارگر و کارفرما میتوانند بر سر حق و حقوق کاری با یکدیگر توافق کنند. اما در برخی موارد توافقی حاصل نشده و کارگر میتواند در اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کارفرما شکایت کند.
عدم انعقاد قرارداد مسئلهای است که باعث می شود کارگر نتواند رابطه کاری خود را اثبات کند. به همین خاطر ممکن است از دریافت حقوق خود محروم شود.
شکایت از کارفرما به دلیل عدم انعقاد قرارداد و اثبات رابطه کاری نیازمند تسلط به قوانین اداره کار است که یک وکیل اداره کار از پس آن بر میآید.
همچنین در اختیار نگذاشتن نسخهای از قرارداد برای کارگر نیز تخلف محسوب میشود و کارگر میتواند شکایت کند.
اختلافات فردی و جمعی
اگر اختلاف بین کارگر و کارفرما صورت گیرد، این اختلاف تحت عنوان اختلافات فردی شناخته می شود. اما درصورتیکه اختلاف بین کارگران با سازمانهای کارفرمایی جمعی صورت گیرد تحت عنوان اختلافات جمعی محسوب خواهد شد.
البته لازم به ذکر است که، در صورت بروز اختلافات جمعی علاوه بر وکیل اداره کار تشکلات کارگری نیز از حقوق کارگران در برابر کارفرمایان دفاع میکنند.
در این موارد هدف این است که کارگران به صورت یک واحد شناخته شده، خواسته و هدف واحدی داشته باشند.
اختلافات حقوقی و صنفی
به اختلافاتی که در زمینه توضیح یا اجرای قوانین، مقررات و قراردادهای فردی است، اختلافات حقوقی گفته میشود.
اما به اختلافاتی که به صورت گروهی و بین گروهی از کارگران با کارفرما یا کارفرمایان در شرایطی مربوط به حقوق و منافع جمعی کارگران باشد اختلافات صنفی گفته میشود.
در همین راستا نیاز است بدانید که رسیدگی به اختلافات حقوقی در اصل ماهیتی حقوقی و قضایی دارد و رسیدگی به اختلافات صنفی ماهیت اقتصادی، وکیل اداره کار در اینگونه اختلافات میتواند کمک به سزایی به کارگران کند.
طرح دعوی در اداره کار علیه کارفرما
هر یک از کارگران، کارمندان و نیروهای تحت قرارداد اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند برای شکایت از کارفرمای خود به وکلای متخصص در قوانین اداره کار مراجعه کنند. وکیل اداره کار با توجه به مستندات موجود و با تخصص و شناخت بالایی که از قوانین اداره کار دارد، اقدام به تنظیم دادخواست علیه کارفرما کرده و پرونده را تا زمان صدور رای پیگیری خواهد کرد.
در طرح دعوی علیه کارفرما، مهمترین نکته که وجود دارد اثبات رابطه کارگری و کارفرمایی است. مطابق ماده 87 قانون کار، ارایه دلایل و مدارک دال بر وجود رابطه کار فیمابین طرفین و میزان مزد و مزایای بالاتر از حداقل قانونی و میزان سابقه کار در کارگاه به عهده کارگر و ارایه دلایل و مدارک بر تادیه حقوق مذکور و یا عدم شمول مقررات قانون کار به رابطه طرفین به عهده کارفرماست.
نکته قابل توجه کارگران و کارمندان این است که باید از ابتدای پرونده و از همان مرحله طرح دادخواست کار را به وکیل اداره کار بسپارند. زیرا اگر نتوانند رابطه کاری را به اثبات برسانند بعد از آن شانس موفقیت در دعوا پایین خواهد بود.
وکیل اداره کار چگونه می تواند از حقوق موکل خود دفاع کند؟
همانطور که میدانید کارفرما در برابر کارگر خود وظایف زیادی دارد، یکی از این وظایف بیمه کردن کارگر خود است. با توجه به ماده 148 قانون کار کارفرمایان وظیفه دارند که با توجه به قانون تامین اجتماعی کارگران خود را بیمه کنند.
اگر کارفرمایی این کار را انجام ندهد، با توجه به ماده 183 قانون کار متخلف شناخته میشود و باید علاوهبر جبران حقوق کارگر جریمه نقدی نیز پرداخت کند. در همین راستا وکیل اداره کار میتواند برای دفاع از کارگر در زمینه دریافت بیمهاش کمک بهسزایی کند.
به دلیل اینکه بسیاری از کارگران از حقوق خود برای دریافت بیمه اطلاعی نداشته و یا با ترس از دست دادن شغل خود، درخواست دریافت بیمه را نمیکند. یکی دیگر از مسائلی که وکیل متخصص در امور کاری میتواند به موکل خود کمک کند در ارتباط با بیمه بیکاری است.
وکیل متخصص در امور کاری با دانش و اطلاعاتی که در زمینه امور و قوانین مربوط به کار دارد میتواند مانع از عدم دریافت بیمه بیکاری برای کارگر شود.
بهترین وکیل اداره کار در خصوص بیمه، ابتدا سعی میکند بین کارگر و کارفرما سازش برقرار کند. اما اگر نتواند این کار را انجام دهد، پرونده به مراجع قضایی ارجاع داده میشود و از طریق قانونی آن را پیگیری میکند.
مزایای مشاوره با وکیل اداره کار
همانطور که به آن اشاره کردیم، مشاوره با وکیل متخصص در امور کاری میتواند مزایای زیادی برای دفاع از حقوق کارگر داشته باشد. در ادامه به چند مورد دیگر از این مزایا اشاره خواهیم کرد.
- پیشگیری از اختلافات احتمالی که ممکن است بین کارگر و کارفرما به وجود بیاید.
- تنظیم کردن قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما به شکل درست و قانونی.
- توضیح دادن صحیح مفاد قرارداد برای دو طرف.
- آگاه کردن موکل از حقوق قانونی خود.
- جلوگیری از ضایع شدن حقوق موکل.
- عدم نیاز به حضور موکل در مراجع قضایی.
0 دیدگاه