به گزارش شماواقتصاد: دکتر محمد مهدی ناصحی، در یک جلسه پرسش و پاسخ با خبرنگاران، گزارشی از عملکرد و فعالیتهای بخش بیمه سلامت کشور در سال جاری ارائه کرد و گفت: برنامه پیشگیری نسختین در سلامت مادران باردار اثربخش بوده است. این طرح با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی و با حمایت سازمان تامین اجتماعی، برای اولین بار در بیمههای پایه درمانی اجرا شده است.
وی ادامه داد: خدمات مربوط به ناباروری ارائه شدهاند و از اعتبارات لازم بیشتری برای این خدمات استفاده شده است. مادران باردار و کودکان تا پنج سالگی تحت پوشش بیمه سلامت قرار میگیرند.
کارنامه عملکردی بیمه سلامت در سال ۱۴۰۲
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران درباره اقدامات انجامگرفته در این حوزه طی سال جاری، گفت: در سال ۱۴۰۲، با همکاری مجلس و دولت، در وزارت بهداشت و بیمه سلامت، توانستند ۵ دهک افراد غیربیمه را به صورت رایگان بیمه کنند تا این افراد نگران هزینههای درمانی نباشند و در نتیجه بیش از ۹۰ درصد هزینههای بخش بستری و ۷۰ درصد هزینههای بخش سرپایی پرداخت شود.
وی با بیان اینکه تخفیفهایی برای حق بیمه سایر دهکها نیز اعمال شده است، افزود: این اقدامات به نحوی است که بیمه درمانی مناسبی را برای جامعه فراهم سازد. سازمان بیمه سلامت به عنوان یک نهاد تامین کننده دولتی، به دنبال کاهش هزینههای مربوط به سلامت مردم است تا بهترین خدمات ارائه شود.
دکتر ناصحی اعلام کرد: صندوق بیماران خاص و صعبالعلاج به صورت کامل راهاندازی شده و ابلاغیههایی از سوی معاونت درمان، منجر به تحت پوشش قرار گرفتن بیماریهای جدید توسط بیمه سلامت شده است. همچنین، بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی که درگیر بیماریهای خاص و صعبالعلاج بودند، در حال حاضر به تعداد بیش از ۲ میلیون نفر در صندوق بیماران خاص و صعبالعلاج وارد شدهاند.
وی با بیان اینکه سازمان بیمه سلامت در سال ۱۴۰۱ به عنوان سازمان بهرهور تشخیص داده شد، اظهار داشت: این سازمان موفق شد تا برتری ۱۰۰ درصدی در شاخصهای بهرهوری را به دست بیاورد. همچنین این سازمان به عنوان برترین سازمان دولتی در جشنواره شهید رجایی شناخته شده و در زمینه فناوری اطلاعات نیز رتبه هشتم را کسب کرده است.
ناصحی در زمینه بیمه اتباع خارجی نیز اعلام کرد: همکاری با کمیساریای عالی سازمان ملل متحد انجام شده و حدود ۱۲ هزار نفر به صورت خودفرما بیمه شدهاند. همچنین، تفاهمنامهای با سازمان ملی مهاجرت منعقد شده تا افراد وارد کشور یا میخواهند اقامت خود را تمدید کنند، تحت پوشش بیمه سلامت قرار بگیرند.
وی در پایان گزارش عملکرد بیمه سلامت کشور، اعلام کرد: در سال ۱۴۰۳ برنامهای برای ساماندهی بیمه اتباع در دستور کار است که در صورت اجرا، گام مهمی به سمت تأمین منابع مالی برای بیمه اتباع خواهد بود. در مورد بودجه سازمان بیمه سلامت برای سال ۱۴۰۳، جزئیات دقیق هنوز اعلام نشده اما افزایش تا ۳۰ تا ۴۰ درصد در بودجه مورد انتظار است که شامل حدود ۵۳ هزار میلیارد تومان بودجه اصلی و برنامههای دیگر نظیر دارویار و پزشکی خانواده نیز میشود و ممکن است به حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان برسد.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ بخش عمده بودجه را توانستیم دریافت کنیم و اگر بتوانیم در روزهای جاری هم اعتبار را بگیریم احتمالا حدود ۹۶ درصد از اعتبار محقق شده است.
نقش بیمه سلامت در پوشش هزینههای سنگین
در پاسخ به سوالی درباره هزینههای کمرشکن سلامت، دکتر ناصحی، مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران، اظهار کرد: با توجه به مشکلات اقتصادی، عمده هزینههای کمرشکن سلامت در حوزه سرپایی قرار دارد. طبق قوانین مربوطه، بیمه سلامت مجاز است که تعرفههای بخش دولتی را در بخش خصوصی پوشش دهد.
وی افزود: بسیاری از خدمات مرتبط با این حوزه در بخش خصوصی ارائه میشود، که پرداختی از سوی بیمهها بسیار محدود است و این باعث میشود که بار مالی به عهده مردم بیشتر شود. افزایش این بار مالی برای مردم واقعیت است و تنها ۲۵ درصد از کل هزینهها به عهده بیمارستانها و مراکز درمانی است.
در خصوص راهنماهای بالینی، دکتر ناصحی اظهار داشت: بیمهها تنها به عنوان مجری در زمینه راهنماهای بالینی عمل میکنند. تاکنون ۶۰۰ راهنمای بالینی که وضعیت آنها در سامانههای بیمه قرار دارد، به اجرا درآمده است. در صورتی که پزشک به طور مغایر با راهنمای بالینی عمل کند، مسئولیت برخورد با این موضوع به عهده معاونت درمان و سازمان نظام پزشکی است. تاکنون بیمهها نقشی در تدوین راهنماهای بالینی نداشتهاند و لازم است که راهنماهای بالینی به بیمهها برای اجرا ابلاغ شوند.
تغییرات مهم در پرداخت و ساماندهی شیرخشک
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در ادامه این جلسه پرسش و پاسخ درباره نقش بیمه سلامت در تقدیم شیرخشک پاسخ داد: به دنبال تصمیم دولت برای ساماندهی مصرف شیرخشک و نظارت بر میزان مصرف آن توسط جمعیت شیرخوار، تصمیم گرفته شد تا قیمت شیرخشک تحت نظارت قرار گیرد و از طریق بیمه سلامت پرداخت شود. این روند از طریق سامانههای بیمه سلامت انجام میشود و وظیفه امور مربوط به شیرخشک به بیمه سلامت محول شده است.
وی تاکید کرد: این مسئله به عهده سامانه بیمه سلامت است و هرگونه ارتباط با سازمان بیمه سلامت یا تعهد مالی از سوی ما رد شده است. همچنین سازمان مربوط به غذا و دارو نیز در این روند حضور دارد و در صورت عدم اتصال داروخانهها به سامانه بیمه سلامت، میتوانند به سامانه مربوطه ثبت نمایند.
ناصحی افزود: گزارش ماهانه این فعالیت با سازمان هدفمندی به اشتراک گذاشته میشود و آنها پس از بررسی، مابهالتفاوت مربوطه را به داروخانهها پرداخت میکنند. آمار دوماه گذشته نیز به سازمان هدفمندی ارسال شده و آنها وظیفه پرداخت را برعهده میگیرند.
روند خرید تجهیزات پزشکی و رشد تعرفهها: چالشها و چشماندازها
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران در پاسخ به سوالی درباره خرید راهبردی تجهیزات پزشکی اظهار داشت: برای انجام خرید راهبردی تجهیزات پزشکی، مراحلی اعم از اخذ مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو و وزارت صنعت لازم بوده که تمامی اقدامات مورد نیاز در این زمینه انجام شده است.
وی بیان کرد: سازمان آمادگی دارد تا بدون تبعیض نسبت به هر شرکت، بهترین شرایط را برای خرید تجهیزات پزشکی فراهم کند و مسیر برای این امر هموارتر شده تا تجهیزات تایید شده با قیمتی کمتر برای بیمه شدگان قرار گیرد.
دکتر ناصحی افزود: تعرفهها در چند سال اخیر رشد مناسبی نداشتهاند و نیاز به تصحیح آنها وجود دارد تا موسسات دولتی و خصوصی شرایط بهتری داشته باشند. بیمارستانهای دولتی با مشکلات جدی روبهرو هستند و رشد تعرفهها باید بهطور منطقی اتفاق بیفتد.
وی اعلام کرد: باتوجه به تصمیمهای گرفته در شورای عالی بیمه سلامت، توافق انجام شده است که با رشد ۴۶ درصدی موافقت کنیم. این موضوع در دست بررسی سازمان برنامه و بودجه قرار دارد و طبق آخرین بحثها، نگاه مثبتی برای حل این مشکل و جلب رضایت جامعه پزشکی و موسسات واجد شرایط وجود دارد.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ایران، در پاسخ به سوالی درباره فروش آنلاین دارو نیز اظهار داشت: فروش آنلاین دارو ارتباطی به سازمان بیمه سلامت ندارد. اینکه سیاست کشور در این زمینه به چه صورت است باید توسط سیاست گذاران رسمی حوزه دارو گرفته شود. هرچند تعداد داروخانهها حداقل سه برابر شده و شاید دسترسیها به داروخانه به مراتب راحتتر شده باشد. ولی شاید روش فروش آنلاین دارو برای برخی داروهای خاص، مناسب باشد.
وی گفت: درباره اعتبارات دارویار نیز آنچه که برای سال ۱۴۰۲ پیش بینی شده بود شاید حدود ۷۰ درصد آن جذب شده است و ممکن است ۱۷ همت دیگر هم بدهند. اما بودجه بخش تجهیزات چندان محقق نشد.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت همچنین درباره ورود پلتفرم ها به دارورسانی درب منزل نیز گفت: این موضوع معایبی دارد که باید برطرف شود و با توجه به افزایش دسترسی به داروخانهها و تعداد زیاد داروخانهها، دارورسانی درب منزل را در مورد برخی داروها شاید بتوان اجرایی کرد. در این زمینه ما از ام. اس شروع کردیم ولی موانعی دارد که باید رفع شود
وی بیان کرد: حداقل یک سال و نیم است که به استفاده از هوش مصنوعی وارد شدیم و از حوزه نظارتی نیز وارد شدیم و امیدواریم نتایج خوبی بگیریم. اگر این حوزه نتیجه بدهد، در زمینه نظارت میتوانیم نتایج خوبی بگیریم که در این زمینه از شرکتهای دانش بنیان نیز استفاده میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت با بیان اینکه تعرفههای پزشکی چند سال پیاپی رشد مناسبی نداشته و بر همین اساس هم بویژه بیمارستانها و موسسات دولتی مشکلات جدی دارند، بر لزوم رشد منطقی تعرفههای پزشکی ۱۴۰۳ و تامین منابع مالی آن تاکید کرد.
گزارش: لیلا احمدی افشار
0 دیدگاه