سهام عدالت طرحی بود که به منظور حمایت از اقشار ضعیف جامعه و با شعار گسترش عدالت در سالهای قبل اجرا شد و سهام عدالت به افراد مختلف تعلق گرفت. برای استفاده از سهام عدالت و در واقع سود آن بایستی کد بورسی داشته باشید و چنانچه خودتان مدیریت سهام عدالت را بر عهده بگیرید، از طریق یک کارگزاری بورس میتوانید سهام عدالت خود را مدیریت کنید.
بنابراین قدم اول این بود که کد بورسی داشته باشید، که البته داشتن این کد برای هر نوع فعالیت در بازار بورس، از خرید صندوق اهرمی گرفته تا مدیریت سهام عدالت ضروری است. با جستجوی عبارت «سهام عدالت چیست و به چه کسانی تعلق میگیرد؟» میتوانید مطلب کاملی را در این خصوص مطالعه کنید.
اما یک نکته اینجا وجود دارد؛ اگر شخصی که سهام عدالت دارد، فوت شود، تکلیف سهام عدالت او چیست و آیا انتقال سهام عدالت به وراث امکانپذیر است؟ در پاسخ باید بگوییم بله، تقسیم دارایی سهام عدالت متوفیان میسر است و وراث میتوانند با طی کردن مراحل قانونی انتقال سهام عدالت، سهام عدالت متوفیان را دریافت نمایند. در ادامهی این مطلب، سراغ همین موضوع میرویم.
آیا سهام عدالت متوفیان قابل انتقال به وراث است؟
انتقال سهام عدالت پس از فوت به ورثه امکانپذیر است و یکی از ورثه با انجام مراحل قانونی و ارائه مدارک مورد نیاز انتقال سهام عدالت، میتواند سهام عدالت فرد فوتشده را دریافت و البته به نسبت سهمالارث بین وراث تقسیم کند. نکتهی مهم این است که وراث سهام عدالت خودشان بایستی حتماً کد بورسی داشته باشند.
مراحل قانونی انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث
بیایید کار را شروع کنیم. برای انتقال سهام عدالت متوفیان، کافیست یکی از ورثه کارها را پیگیری کند و نیازی به حضور تمام ورثه و اقدامی از سمت همهی آنها نیست. استعلام سهام عدالت متوفی از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه امکانپذیر است. پیش از هر اقدامی بهتر است ابتدا استعلام بگیرید که آیا شخص فوتشده سهام عدالت دارد یا خیر.
سامانه استعلام و انتقال سهام عدالت
اگر درگیر تقسیم دارایی سهام عدالت متوفیان باشید، حتماً نام سامانهای به نام میراث به گوشتان خورده است. میراث، سامانه انتقال سهام عدالت است که البته همان درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه است و سامانهی مجزایی نیست. شما با مراجعه به آدرس ddn.csdiran.ir میتوانید به سامانه میراث دسترسی داشته باشید.
سهام عدالت متوفیان تنها وقتی شرایط زیر برقرار باشند، قابل انتقال است:
- شیوه سهامداری فرد فوتشده حتماً غیرمستقیم باشد.
- تاریخ فوت قبل از 1 مرداد 1399 باشد.
- وراث حتماً مراحل انحصار وراثت را انجام داده باشند.
مدارک لازم برای دریافت سهام عدالت متوفیان
برای پیگیری و انتقال سهام عدالت افراد متوفی، ارائه مدارک زیر ضروری است:
- مدارک شناسایی متوفی:
- تصویر کارت ملی و صفحه اول شناسنامه متوفی.
- مدارک شناسایی وراث:
- اصل یا تصویر برابر با اصل کارت ملی و صفحه اول شناسنامه تمامی وراث ذکرشده در گواهی حصر وراثت.
در صورت نداشتن کارت ملی، رسید درخواست کارت ملی یا گواهی شماره ملی ممهور به مهر سازمان ثبت احوال قابل قبول است.
- ارائه تمامی صفحات شناسنامه متوفی و وراث در شرایط خاص:
اگر یکی از شرایط زیر برقرار باشد، ارائه تمام صفحات شناسنامه متوفی و وراث الزامی است:
-
- مادر فرد متوفی جزو وراث باشد.
- متوفی یا وراث، تغییر نام یا نام خانوادگی داده باشند.
- متوفی دارای تعدد زوجین باشد.
- گواهی حصر وراثت:
- اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی حصر وراثت متوفی.
در صورتی که مادر جزو وراث باشد، طبق بند ب ماده 892 قانون مدنی، ارائه صفحات شناسنامه مربوط به تعداد فرزندان پدر و مادر متوفی نیز الزامی است.
- وصیتنامه رسمی (در صورت وجود):
- اگر در گواهی حصر وراثت به وصیتنامه رسمی اشاره شده باشد، ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل آن ضروری است.
- گواهی پرداخت مالیات بر ارث:
- ارائه اصل یا تصویر برابر با اصل گواهی پرداخت مالیات بر ارث مربوط به سهام عدالت الزامی است.
مطابق تبصره 3 ماده 2 آییننامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت، انتقال سهام عدالت اشخاصی که پس از تاریخ 1 مرداد 1399 فوت کردهاند، مشروط به پرداخت مالیات بر ارث است. مدارک ذکرشده باید کامل و بدون نقص ارائه شوند تا مراحل قانونی انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث انجام گیرد.
نحوه تقسیم سهام عدالت به این صورت است که سهام عدالت پس از انجام مراحل قانونی، بر حسب سهمالارث بین ورثه تقسیم میشود.
نحوه ورود به سامانه میراث و استعلام وضعیت سهام عدالت متوفیان
سامانه میراث سهام عدالت امکان پیگیری و انتقال سهام عدالت متوفیان را بدون نیاز به طی کردن روندهای اداری پیچیده و زمانبر فراهم کرده است. برای شروع، کافی است وارد سامانه میراث شوید و درخواست خود را ثبت کنید.
مراحل ورود به سامانه میراث
- مشاهده داراییهای سهام عدالت متوفی
- با استفاده از کد ملی و شماره همراه متوفی میتوانید وارد سامانه شوید و داراییهای مربوط به سهام عدالت متوفی را مشاهده کنید.
- مراحل پیگیری و انتقال سهام عدالت
برای انتقال سهام عدالت متوفی، یکی از وراث باید مراحل زیر را طی کند:
گام اول: وارد درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه شوید.
گام دوم: از منوی بالای صفحه، گزینه امور سهام عدالت متوفی را انتخاب کنید. سپس با وارد کردن تاریخ تولد و کد ملی متوفی در بخش استعلام نوبت تشکیل پرونده، اطلاعات لازم درباره وضعیت پرونده را دریافت کنید.
گام سوم: پس از دریافت تأییدیه آماده بودن پرونده، یکی از وراث باید با مدارک موردنیاز به یکی از شعب منتخب کارگزاریها یا بانکهای معتبر (مانند بانک ملی، ملت، پارسیان یا تجارت) مراجعه کند.
گام چهارم: پس از تشکیل پرونده، امکان پیگیری وضعیت پرونده از طریق بخش استعلام وضعیت در درگاه یکپارچه ذینفعان برای وراث فراهم خواهد بود.
نکات مهم:
- ثبت درخواست تنها از طریق سامانه میراث امکانپذیر است.
- مدارک موردنیاز برای تشکیل پرونده باید بهطور کامل ارائه شود.
- پیگیری وضعیت پرونده بهصورت آنلاین و از طریق سامانه امکانپذیر است.
این سامانه فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان را سادهتر کرده و از اتلاف وقت جلوگیری میکند. در مجموع انتقال سهام عدالت متوفیان به ورثه فرایند سادهای که با مراجعه به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه قابل انجام و پیگری است. توصیه میکنیم حتماً تمام این امور را از همین طریق انجام دهید و به منابع دیگر اعتماد نکنید.
سوالات متداول
آیا سهام عدالت متوفیان قابل فروش است؟
خیر، در حال حاضر هیچ روشی برای فروش سهام عدالت، چه متوفیان و چه افراد عادی وجود ندارد و باید منتظر خبرهای تکمیلی باشیم.
آیا امکان ثبتنام برای دریافت سهام عدالت متوفیان وجود دارد؟
خیر، در حال حاضر هیچ سامانهای امکان ثبتنام برای دریافت سهام عدالت را فراهم نکرده است.
آیا سهام عدالت متوفیان قابل انتقال به اشخاصی غیر از ورثه است؟
خیر، سهام عدالت به هیچ عنوان قابل انتقال نیست و فقط میتوان سهام عدالت افراد فوتشده را پس از انحصار وراثت به ورثه منتقل کرد.
0 دیدگاه