به گزارش شادا، با اعلام شعار سال 1404 تحت عنوان «سرمایهگذاری برای تولید» از سوی مقام معظم رهبری، بازار سرمایه ایران به عنوان موتور محرک اصلی این تحول اقتصادی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. آمارهای رسمی از رشد چشمگیر تعداد سهامداران به مرز 3.2 میلیون کد در سال 1403 حکایت دارد که نشاندهنده بستر مناسب برای جذب سرمایههای مردمی به سمت تولید است.
بر اساس اعلام سازمان بورس و اوراق بهادار در سال گذشته، سهم حقیقیها، حقوقیها و صندوقهای سهامی به ترتیب 13،367،101 میلیارد ریال (71درصد)، 2،221،441میلیارد ریال (11.8 درصد) و 1،123،341میلیارد ریال (6 درصد) بود.
در همین حال تعداد سهامداران فعال در بازار، اعم از: حقیقی و حقوقی (بدون احتساب کدهای دارای معامله در عرضههای اولیه) 3 میلیون و 179هزار و 568 نفر بود که به تفکیک 3 میلیون و 174 هزار و 456 نفر شامل سهامداران حقیقی و 5 هزار و 112 نفر به حقوقیها مربوط میشود.سهم 71 درصدی سرمایهگذاران حقیقی از ارزش معاملات (13,367,101 میلیارد ریال) نشاندهنده اقبال عمومی به بورس است. حضور پررنگ 3 میلیون و 174 هزار سرمایهگذار خرد، ظرفیت بینظیری برای هدایت نقدینگی به سمت تولید ایجاد کرده است در همین حال تمرکز 33 درصدی معاملات در صنایع پایهای (خودرو، فلزات و بانکها) بیانگر جهتگیری بازار به سمت بخشهای مولد اقتصادی است.
سید رحمتالله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی در آیین نواختن زنگ معاملات بورس در آغاز سال جاری با اشاره به این که امسال با توجه به شعار سال، به تعبیری سال بازار سرمایه است، ابراز امیدواری کرد؛ کسانی که در این بازار ذی نفع هستند، نقش خود را به خوبی ایفا کنند و شاهد بهبود شاخصهای اقتصادی و رشد پایدار اقتصادی باشیم.
سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی با بیان این که شش ماه دوم سال گذشته بازار سرمایه از وضع خوبی برخوردار بود، در عین حال تاکید کرد: وضعیت اقتصادی باید بهگونهای باشد که بازار سرمایه برای اشخاص حقیقی و حقوقی جذاب باشد، زیرا وقتی بورس رونق داشته باشد اقتصاد به حرکت درمیآید و شعار سال محقق میشود.
وی با اشاره به اینکه با توجه به شعار سال، نقش فعالان بازار سرمایه از اهمیتی دو چندان برخوردار است، افزود: فقط با شعار نمیتوان سرمایه گذاران را جذب بازار سرمایه کنیم، بلکه باید درعمل اقداماتی برای تحقق این هدف انجام شود.
احمد محمدی انارکی، رئیس کمیته تامین مالی مجلس شورای اسلامی میگوید: بورس اوراق بهادار به عنوان یکی از نهادهای اصلی بازار سرمایه، نقشی کلیدی در تأمین منابع مالی برای فعالیتهای تولیدی ایفا میکند. این بازار با فراهم کردن بستری شفاف، قانونی و رقابتی، امکان جذب سرمایههای خرد و کلان را به سمت بخشهای مولد اقتصاد فراهم میسازد.
این نماینده مجلس با اشاره به تأمین مالی بنگاههای تولیدی، متذکر شد؛ همچنین یکی از مهمترین نقشهای بورس، فراهم آوردن امکان تأمین مالی برای شرکتهای تولیدی از طریق انتشار سهام یا اوراق بدهی است. شرکتها به جای اتکا به وامهای بانکی با بهرههای بالا، میتوانند از طریق عرضه عمومی سهام، سرمایه مورد نیاز برای توسعه خط تولید، خرید تجهیزات یا افزایش ظرفیت را جذب کنند.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه با هدایت سرمایهها به سمت صنایع پربازدهتر و کاراتر، به تخصیص بهینه منابع در اقتصاد کمک میکند، ادامه داد: در نتیجه، بخشهایی از تولید که توان رقابتپذیری و سودآوری بیشتری دارند، منابع بیشتری جذب کرده و رشد مییابند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: همچنین افزایش سرمایهگذاری از طریق بورس میتواند زیرساختهای صنعتی کشور را تقویت کند. این سرمایهگذاریها نه تنها ظرفیت تولید داخلی را بالا میبرد بلکه موجب ایجاد اشتغال، رشد صادرات و افزایش ارزش افزوده در اقتصاد خواهد شد.
گفتنی است در سال 1403 سازمان بورس برای ایجاد وضعیت ثبات در بازار سرمایه و حمایت از حقوق سهامداران به ویژه سهامداران خرد اقداماتی از جمله تغییر دامنه نوسان، مصوبه انتشار اوراق تبعی، توسعه عرضههای اولیه، تغییر حجم مبنا برای افزایش نقد شوندگی سهام شرکتهای کوچک و برخی اقدامات دیگر را اتخاذ کرد. در همین حال قانون بودجه سال 1404 نیز ظرفیتهایی برای حمایت از بازار سرمایه پیش بینی کرده است که با اجرایی شدن آنها ضمن حفظ اعتماد و حمایت از حقوق سهامداران ، از این ظرفیت مهم در جذب سرمایه و تحقق شعار سال استفاده خواهد شد.
0 دیدگاه