سرمایهگذاری برای بسیاری از افراد، کاری پیچیده است. دلیل دشوار بودن سرمایهگذاری، این است که سرمایهگذار باید نسبت به زمینههای سرمایهگذاری مختلفی که انتخاب میکند، از دانش و مهارت کافی برخوردار باشد. به همین خاطر، بسیاری از افراد ممکن است به برخی از گزینههای سرمایهگذاری وارد نشوند یا صرفا برخی گزینههای سرمایهگذاری را انتخاب کنند. صندوقهای سرمایهگذاری با آسانسازی سرمایهگذاری و مدیریت حرفهای سرمایه، سرمایهگذاری را برای افراد آسان میکنند. برای اینکه بتوانیم بیشتر با ساختار و مزایای صندوق سرمایهگذاری آشنا شویم، در ادامه به بررسی ابعاد و ویژگیهای این ابزار مالی نوین خواهیم پرداخت.
ساختار صندوق سرمایه گذاری چگونه است؟
صندوق سرمایه گذاری یک گزینه سرمایه گذاری بورسی است که با جمعآوری سرمایه افراد، اقدام به تشکیل سبد دارایی از داراییهای مشخص بورسی میکند. صندوقهای سرمایهگذاری پیش از آغاز به کار تمام مجوزهای لازم برای فعالیت را از مراکز رسمی کشور دریافت میکنند و به همین دلیل گزینه امن و ایمنی برای سرمایهگذاری هستند. در ادامه، بیشتر با ساختار و مزایا صندوق سرمایهگذاری و انواع آن آشنا خواهیم شد.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایهگذاری از انواع متفاوتی برخوردارند. تفاوت اصلی صندوقهای سرمایهگذاری با یکدیگر، در سبد دارایی آنها و نوع هدفگذاری و راهکارهایی است که در مسیر سرمایهگذاری انتخاب میکنند. بر این اساس، انواع صندوقهای سرمایهگذاری شامل دستهبندیهای زیر میشوند.
صندوق مختلط چیست؟
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که سبد دارایی متعادلی از سهام و اوراق درآمد ثابت دارند. ترکیب دارایی سبد دارایی صندوق مختلط از انعطاف قابل توجهی برخوردار است و معمولا، از 60 درصد سهام و 40 درصد اوراق درآمد ثابت تشکیل شده است. البته ترکیب دارایی این نوع صندوق از انعطاف برخوردار است. به این صورت که اگر اوضاع بازار سهام مناسب نباشد، درصد سهام در ترکیب دارایی صندوق مختلط به 40 درصد و سهم اوراق درآمد ثابت به 60 درصد تغییر میکند. این انعطاف باعث میشود تا ریسک سرمایهگذاری در این نوع صندوق سرمایهگذاری معقول باشد. سرمایه گذاری در صندوق مختلط برای افراد سرمایهگذار با روحیه میانهرو مناسب است.
یک دسته از صندوقهای مختلط، صندوق تضمین اصل سرمایه است. این نوع صندوق، به شرط نگهداری واحدهایش در یک دوره زمانی مشخص، سرمایهگذاران را از مزیت تضمین شدن اصل سرمایه برخوردار میکند. در واقع، در این شرایط فرد دیگر اصل سرمایه خود را از دست نمیدهد و در نتیجه یک گزینه سرمایهگذاری با ریسک کم است.
آشنایی با صندوق های سهامی
صندوقهای سهامی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند که تمرکز اصلی آنها بر سرمایهگذاری در سهام است. در واقع، بخش عمده سبد دارایی صندوقهای سهامی از سهام تشکیل شده است. به همین خاطر، سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی برای سرمایهگذاران با روحیه ریسکپذیر مناسب است. گفتنی است که صندوقهای سهامی هم از انواع مختلفی برخوردارند. نقطه مشترک میان صندوقهای سهامی در این است که همه آنها سبدی متشکل از سهام دارند. اما تفاوت آنها در ترکیب دارایی و اهداف سرمایهگذاری آنها است. صندوق شاخصی، صندوق بخشی، صندوق اهرمی و صندوقهای سهامی عادی از انواع صندوقهای سهامی هستند که هر کدام، هدف و سبد دارایی متفاوتی در سهام دارند.
صندوق درآمد ثابت، گزینه مناسب افراد ریسکگریز
صندوق درآمد ثابت که از انواع صندوق سرمایهگذاری به حساب میآید، معمولا، به عنوان جایگزین مناسب بانک معرفی میشود. صندوق درآمد ثابت به خاطر سبد دارایی کم ریسک و با بازدهی بالا نسبت به دیگر گزینههای سرمایهگذاری با ریسک پایین، میتواند انتخاب مناسبی برای سرمایهگذاران ریسک گریز باشد. سبد دارایی صندوق درآمد ثابت از اوراق اخزا، اوراق درآمد ثابت، سپرده بانکی و مقدار کمی سهام تشکیل میشود. صندوقهای درآمد ثابت به دو نوع دستهبندی میشوند: تقسیم سودی و بدون تقسیم سود. سرمایهگذاران با توجه به انتظارات و هدفی که دارند، میتوانند در یکی از این دو دستهبندی صندوق های سرمایهگذاری، اقدام به سرمایهگذاری کنند.
صندوق های کالایی چیستند؟
سبد دارایی صندوقهای سرمایهگذاری کالایی از اوراق مبتنی بر کالا در بورس تشکیل میشوند. در حال حاضر، دو نوع صندوق کالایی در بورس فعال هستند. صندوق طلا و صندوق زعفران دو نوع صندوق کالایی هستند. صندوقهای کالایی از صندوقهای قابل معامله (ETF) در بورس به شمار میآیند. به همین خاطر، میتوان واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای کالایی را از طریق پنل کارگزاری در بورس خریداری کرد. سرمایهگذاری در صندوقهای کالایی برای کسانی مناسب است که تمایل به سرمایهگذاری در مواردی مانند طلا و زعفران دارند.
چرا صندوق های سرمایه گذاری را بخریم؟
شناخت ساختار و ابعاد انواع صندوق سرمایهگذاری میتواند تا اندازه قابل توجهی به سرمایهگذاران این کمک را برساند که صندوق های سرمایه گذاری را به عنوان گزینهای مناسب برای سرمایهگذاری در زمینههای مختلف انتخاب کنند. اما ممکن است همچنان این سوال برای عدهای از سرمایهگذاران مطرح باشد که چرا باید صندوقهای سرمایهگذاری را برای سرمایهگذاری انتخاب کنیم؟ در پاسخ به این سوال میتوان به ویژگیها و مزایای متمایزکننده صندوقهای سرمایهگذاری نسبت به دیگر ابزارهای مالی و همچنین سرمایهگذاری مستقیم اشاره کرد.
مدیریت تخصصی
سبد دارایی صندوق سرمایهگذاری را مدیر صندوق انتخاب میکند. بنابراین سرمایهگذاران بدون نیاز به دانش و مهارت و زمان کافی میتوانند به راحتی در انواع صندوقهای سرمایهگذاری موردنظرشان یا بازارهای مد نظرشان سرمایهگذاری کنند و به این شکل، مسئولیت هدایت سرمایه خود را به صندوق سرمایهگذاری بسپارند.
متنوعسازی در سبد دارایی
سبد دارایی صندوقهای سرمایهگذاری از تنوع برخوردارند. به عنوان مثال، سبد دارایی صندوقهای سهامی عادی از سهام متنوع از صنایع مختلف در بورس تشکیل میشود. این ترکیب دارایی میتواند ریسک سرمایهگذاری در سهام را تا اندازه قابل توجهی کاهش دهد. نمونه متنوعسازی در سبد دارایی را میتوان در ترکیب دارایی دیگر صندوقهای سرمایهگذاری هم دید. علاوه بر این، بخش کوچکی از دارایی صندوقهای سرمایهگذاری در داراییهای دیگر نیز قرار میگیرد. به عنوان مثال، بخش کوچکی از دارایی صندوقهای سهامی میتواند به صندوقهای درآمد ثابت اختصاص داده شود.
نقدشوندگی
بسیاری از سرمایهگذارانی که به طور مستقیم در بورس سرمایهگذاری میکنند، با صف خرید یا فروش در زمان خرید و فروش سهام موردنظرشان روبهرو میشوند. قرار گرفتن در صف خرید و فروش میتواند انجام سرمایهگذاری را برای سرمایهگذاران، سخت کند. این در حالی است که نقدشوندگی واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری، بسیار بیشتر از خرید و فروش مستقیم سهام در بورس است و فقط در شرایط محدود و خاصی دچار صف میشوند و حتی در این حالت هم راحتتر و بیشتر معامله میشوند.
سرمایه گذاری امن و آنلاین
صندوقهای سرمایه گذاری با مجوز و نظارت مستقیم سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند. بنابراین امکان هیچ گونه کلاهبرداری در ساختار صندوقهای سرمایهگذاری وجود ندارد. از طرفی دیگر، مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه (مکنا) بر تمام فعالیتهای آنلاین صندوقهای سرمایهگذاری نظارت دارد. با توجه به ایمنی که صندوقهای سرمایهگذاری دارند، سرمایهگذاران میتوانند سرمایهگذاری امن و آنلاین در این ابزار مالی نوین داشته باشند.
0 دیدگاه