کرمانشاه بار دیگر جایگاه منحصر به فرد خود را به اثبات رسانده است. اخیراً در جشنواره فیلم برزیل، فیلمی با محوریت فرهنگ خوراکی این استان رونمایی شد و مورد استقبال قرار گرفت؛ طرحی که بخشی از «طرح حمایتی اصالت و کیفیت» محسوب میشود و هدف آن ارتقای منوهای رستورانهای دارای حداقل 50 درصد ترکیب خوراکهای کردی و کرمانشاهی و همچنین ترویج صنایع دستی بانوان این سرزمین است.
این برنامهها، همراه با تولید مستند بزرگ خوراک به همت شهرداری و سازمانهای فرهنگی و نیز راهاندازی پکیج هویتی شامل زیرساختهای آنلاین و برندینگ، زمینههای تقویت هویت فرهنگی و تعاملات بینالمللی را در کرمانشاه رقم زدهاند.
از سوی دیگر، انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی، گواهی است بر ظرفیتهای غنی این شهر در حوزههای تاریخی، هنری و خوراکی که نه تنها به تقویت جایگاه فرهنگی استان میانجامد بلکه دربهای جدیدی برای توسعه گردشگری و اقتصادی باز میکند.
کرمانشاه؛ تجلی تاریخ، هنر و خلاقیت بومی
در نشست خبری روز سهشنبه 23 بهمن، در غرفه کرمانشاه واقع در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران در مصلی تهران، مسئولان و نخبگان شهری این استان درباره انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی اظهار نظر کردند. در این نشست، نمایندگان مختلف با بیان اظهارنظرهای عینی و مستقیم، مولفههای تاریخی، فرهنگی، خوراکی و اقتصادی این شهر را معرفی و نقش آن در شبکههای بینالمللی را برجسته نمودند.
نادر نوروزی، نماینده دبیرخانه مجمع شهرداران آسیایی، در نشست خبری برگزار شده در غرفه کرمانشاه، در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران، اظهار داشت: حدود 100 شهر جزو شهرهای مجمع شهرداران آسیایی عضو هستند که 11 عضو آن از ایران است و 89 شهر دیگر عضو این مجمع به کشورهای آسیایی مانند چین، ترکیه تعلق دارند.
نوروزی ادامه داد: هدف از تشکیل مجمع شهرهای آسیایی تبادل اطلاعات بین شهرهای آسیایی است. کرمانشاه با توجه به آثار تاریخی و زیست بوم و تنوع قومیتی به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی انتخاب شده است.
وی با اشاره به توانمندیهای بومی این استان، افزود : میتوانیم شهر خود را در قاره آسیا معرفی کنیم. در این استان تنوع غذایی وجود دارد و جزو شهرهای خلاق است و با سایر شهرهای دارای ویژگیهای خلاق در ارتباط هستیم. دیپلماسی شهری از اهمیت زیادی برخوردار است؛ در این راستا میتوانیم توسعه اجتماعی و اقتصادی پیدا کنیم.
نوروزی تاکید کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده توسط دبیرخانه مجمع شهرداران آسیایی و با توجه به ظرفیتهای غنی فرهنگی و فعالیتهای صورت گرفته در سال گذشته، کرمانشاه به عنوان پایتخت شهرهای آسیایی در سال 2025 معرفی شده است.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت تاریخی این شهر گفت: کرمانشاه بزرگترین شهر در غرب کشور و دارای بیش از چهار هزار اثر تاریخی و وجود فرهنگ، آداب و رسوم مختلف است. انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی، افتخار بزرگی برای کرمانشاه محسوب میشود و این انتخاب باعث رونق گردشگری، توسعه و گسترش تعاملات شهر کرمانشاه با دیگر شهرهای ایران و دنیا خواهد بود.
شهردار کرمانشاه نیز در صحبتهای خود از تلاش همکاران خود در سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه یاد کرد و افزود: با تلاش همکارانم در سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه این موضوع را از طریق برگزاری رویدادها و معرفی ظرفیتهای فرهنگی کرمانشاه به دبیرخانه مجمع پیگیری کرده و در نهایت به نتیجه مطلوب دست یافتهایم. از تمامی اعضای تیم تقدیر میکنم.
نادر نوروزی تاکید کرد: کرمانشاه توانسته با حضور در مجامع مختلف، در میان شهرهای خلاق خوراک جای گیرد. این شهر دارای 100 نوع غذای سنتی است و به عنوان بزرگترین شهر غرب کشور با قدمتی دیرینه و چهار هزار اثر ثبت شده، به عنوان یک قطب فرهنگی محسوب میشود.
نادر نوروزی در این نشست خبری تأکید کرد: هدف اصلی تشکیل این مجمع، تبادل دانش فنی و تجربیات مدیریتی است تا بتوان شرایط زندگی در شهرها را بهبود بخشید. این امر، بستر مناسبی برای تبادل اطلاعات و ایجاد دیپلماسی شهری فراهم میآورد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: کرمانشاه با توجه به ظرفیتهای غنی فرهنگی، تاریخی و خوراکی، اکنون میتواند به عنوان یک الگوی موفق در شبکههای بینالمللی معرفی شود. انتخاب این شهر به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی، فرصتهای جدیدی را در جهت رشد و توسعه اجتماعی و اقتصادی فراهم میکند.
نادر نوروزی، این اقدامات را در راستای تقویت هویت فرهنگی کرمانشاه و معرفی ظرفیتهای بومی به سطح بینالمللی معرفی کرد و افزود: با برگزاری رویدادهای متعدد و ارائه ظرفیتهای فرهنگی، ما میتوانیم داستان موفقیت کرمانشاه را به صورت یک مدل نوین در سطح منطقه و جهان مطرح کنیم.
وی همچنین گفت: این پروژهها و طرحهای آتی، علاوه بر ایجاد تعاملات گسترده در سطح بینالمللی، موجب رونق گردشگری و توسعه اقتصادی استان میشود. کرمانشاه با داشتن 100 نوع غذای سنتی، بیش از چهار هزار اثر تاریخی و تنوع فرهنگی بینظیر، میتواند به عنوان نماد اصالت و خلاقیت شناخته شود.
به گفته نادر نوروزی، حضور فعال کرمانشاه در مجمع شهرداران آسیایی و تعامل مستمر با سایر شهرهای خلاق در سطح آسیا، زمینهساز ارتقای سطح فرهنگی و اقتصادی این شهر خواهد بود. وی تاکید کرد: با توجه به بررسیهای صورت گرفته، ظرفیتهای غنی کرمانشاه در سال 2025 به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی معرفی شده است. این موفقیت، تجلی تلاشهای مستمر مسئولان، نخبگان و مردم این شهر میباشد.
کرمانشاه، نماد خلاقیت و اصالت در شبکههای جهانی
حسن فرطوسی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، در این نشست خبری اظهار داشت: یونسکو به شبکههای جهانی اهمیت میدهد. شبکههای مختلفی مانند شبکه جهانی مراکز منطقهای و شبکه جهانی مدارس وجود دارد. یکی از این شبکهها، شهرهای خلاق است که حوزههای فرهنگی، فیلمسازی، گردشگری و خوراک را در بر میگیرد.
فرطوسی ادامه داد: در ایران دو شهر خلاق خوراک وجود دارد؛ اول رشت و دوم کرمانشاه. کرمانشاه به تازگی نه تنها در میان شهرهای یونسکو در منطقه و بینالمللی فعالیت میکند، بلکه در میان شهرهای آسیایی به عنوان قطب فرهنگی معرفی شده است. این شهر توانسته در شبکههای جهانی خود را به عنوان نماد خلاقیت و اصالت معرفی کند.
وی همچنین از اقدامات شهرداری کرمانشاه در راستای توسعه فرهنگی تقدیر کرد و گفت: عزم مسئولان کرمانشاه جزم شده و پیشکسوتان دغدغهمند هستند؛ با تلاش و اهتمام فراوان، این شهر موفق به کسب عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی شده است.
حسن فرطوسی نیز با اشاره به نقش شبکههای جهانی در ارتقای فعالیتهای فرهنگی، بیان کرد: فعالیتهای بینالمللی کرمانشاه و حضور آن در شبکههای یونسکو و سایر شبکههای جهانی، نشاندهنده توانمندیهای این شهر در ارائه یک مدل موفق از دیپلماسی شهری و فرهنگی است.
کرمانشاه؛ تقاطع تمدن، هنر و نوآوری است
هاشم درویشی، رئیس شورای شهر کرمانشاه، در این نشست خبری اظهار داشت: کرمانشاه به خاطر مولفههایی مانند وجود غارها در حاشیه شهر که تاریخ تمدن و زندگی بشر را تغییر دادهاند، وجود قوم کرد به عنوان کهنترین قوم ایرانی و گسترش قوم کرد، لک و لر در خارج از ایران، به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی انتخاب شده است.
وی ادامه داد: کرمانشاه در حوزه هنر، موسیقی و گویشهای مختلف دارای ریشههای عمیق است. اگر با یک نگاه اجتماعی و جامعهشناسی به این شهر بنگریم، میبینیم که شیعیان و سنیها با زیست وحدتآفرین در کنار هم زندگی میکنند؛ زیرا کرمانشاه از دیرباز منطقه مولدی با نگاه خداپرستی بوده است.
هاشم درویشی با اشاره به موقعیت جغرافیایی و تاریخی کرمانشاه افزود: کرمانشاه به عنوان یکی از حلقههای اتصال آسیا و اروپا و یکی از گرههای اقتصادی راه ابریشم شناخته میشود. با وجود کتیبه بیستون که مربوط به دوره داریوش سوم بوده و پیامی از پاکی در زندگی بشر ارائه میدهد، فرهنگ مهماننوازی، صنایع دستی قوی در اقتصاد سنتی و فرش کرمانشاه به عنوان یکی از مرغوبترین فرشها، این شهر میتواند ایران را به خوبی به دنیا معرفی کند.
وی همچنین بیان کرد: اقلیم متفاوت آبوهوایی در این منطقه باعث جذب گردشگران میشود و عبور چند رودخانه از میان شهر، آن را به دو بخش تقسیم کرده و زیبایی منحصر بهفردی به استان کرمانشاه داده است. همچنین، در 8 و 9 اسفند، مجمع مشورتی کلانشهرهای کشور به میزبانی کرمانشاه برگزار میشود که فرصتی برای معرفی بهتر این شهر به جهان فراهم میآورد.
در ادامه هاشم درویشی به موارد تاریخی و فرهنگی اشاره کرد: کشفیات تاریخی اخیر در این شهر، به ویژه در غارهای دو اشرف، تاریخ زندگی بشر را به چالش کشیده و تمدنهای جدیدی از دوران پارینهسنگی را معرفی کردهاند. همچنین، قوم کرد به عنوان کهنترین قوم ایرانی و نقش گسترش آن در داخل و خارج از کشور، بار دیگر اهمیت این شهر را به عنوان پایتخت فرهنگی برجسته میسازد.
وی خاطرنشان کرد: کرمانشاه در حوزه هنر و موسیقی و نیز در تنوع گویشها و زبانها دارای اهمیت ویژهای است. شرایط موجود در این شهر، که هم از نظر تاریخی و هم از نظر فرهنگی بینظیر است، میتواند به عنوان الگویی برای دیگر شهرها در سطح ایران و آسیا مطرح شود.
درویشی اعلام کرد: علاوه بر فعالیتهای فرهنگی و هنری، برنامههای متعددی در حوزه دیپلماسی شهری و تعاملات بینالمللی در دستور کار قرار دارد. از جمله این برنامهها میتوان به تکمیل پکیج هویتی شامل زیرساختهای آنلاین و برندینگ، طراحی لوگوهای مرتبط با کیفیت و اصالت خوراک کرمانشاه و تولید مستند بزرگ خوراک اشاره کرد.
وی در پایان اظهار داشت: انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی افتخاری است که با توجه به کشفیات تاریخی، توانمندیهای هنری و ظرفیتهای خوراکی این شهر به دست آمده است. این انتخاب، دروازهای نو به روی تعاملات بینالمللی و رشد اقتصادی باز میکند.
رئیس شورای شهر کرمانشاه، گفت: برگزار شدن مجمع مشورتی کلانشهرهای کشور در 8 و 9 اسفند ماه، فرصتی طلایی برای گردهمایی روسای شوراهای کلانشهر و مدیران شهری فراهم خواهد کرد تا با تبادل اطلاعات و تجربیات، راهکارهایی برای توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ارائه دهند.
اقدامات در حوزه خوراک و صنایع دستی
این دستاورد تاریخی، که حاصل همفکری و تلاشهای مشترک مسئولان و نخبگان شهری است، نشان میدهد که با بهرهگیری از ظرفیتهای بومی و ایجاد تعاملات گسترده بینالمللی، میتوان میراث فرهنگی و تاریخی ایران را به جهانیان معرفی و ارتقای سطح زندگی شهری را تضمین نمود.
در جشنواره فیلم برزیل، فیلمی با موضوع «فرهنگ خوراک» استان کرمانشاه رونمایی شد که مورد استقبال قرار گرفت. به عنوان بخشی از طرح حمایتی اصالت و کیفیت، این فیلم معرفی شده و هدف آن حمایت از رستورانهایی است که حداقل 50 درصد منوی آنها از غذاهای کردی و کرمانشاهی تهیه میشود. این طرح، که با نام «طرح حمایتی اصالت و کیفیت» آغاز شده است، همچنین به ترویج فرهنگ و صنایع دستی بانوان کرمانشاهی میپردازد.
در همین راستا، مسئولین تأکید کردند که لوگوهای مرتبط با کیفیت و اصالت خوراک کرمانشاه نیز در حال طراحی و آمادهسازی هستند. همچنین، تولید مستند بزرگ خوراک به همت شهرداری و سازمان فرهنگی در حال پیشرفت است. پکیج هویتی شامل زیرساختهای آنلاین و برندینگ نیز در حال تهیه میباشد و تا اردیبهشت تکمیل خواهد شد.
این اقدامات مطابق برنامههای بلندمدت تقویت هویت فرهنگی و تعاملات بینالمللی کرمانشاه طراحی شده و نقش مهمی در معرفی گنجینههای خوراکی و صنایع دستی این شهر به سطح جهانی ایفا میکند.
لازم به ذکر است؛ مجمع شهرداران آسیایی (AMF) یک سازمان بینالمللی غیردولتی و غیرانتفاعی است که در راستای گسترش و ارتقای روابط بین شهرداران و مدیران شهری در قاره آسیا فعالیت میکند. این مجمع که با ابتکار شهرداری تهران و حمایت دولتها و مجالس آسیایی ایجاد شده، اولین نشست رسمی آن در سال 2008 در تهران برگزار شد.
منبع: شما واقتصاد
0 دیدگاه