تحولات نوین در سازمان زمین‌شناسی | سند راهبردی پنج‌ساله سازمان زمین‌شناسی تدوین شد

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، در نشست خبری روز یکشنبه ۱۹ اسفند ماه ۱۴۰۳ با اصحاب رسانه، به تشریح دستاوردها و برنامه‌های توسعه‌ای این سازمان پرداخت و از تدوین سند راهبردی پنج‌ساله، اصلاح فرآیندهای کاری، و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و بخش خصوصی در پروژه‌های معدنی خبر داد.
تحولات نوین در سازمان زمین‌شناسی | سند راهبردی پنج‌ساله سازمان زمین‌شناسی تدوین شد

به گزارش شما و اقتصاد، دکتر داریوش اسماعیلی معاون وزیر صمت، با اشاره به مدت کوتاه حضور خود در سمت ریاست سازمان زمین‌شناسی، از اقدامات اولیه‌ای همچون ارزیابی وضعیت سازمان، اصلاح ساختار و تدوین سند راهبردی پنج‌ساله، گفت: تنها 110 روز از تصدی این مسئولیت در سازمان زمین‌شناسی می‌گذرد و در این مدت اولین و مهم‌ترین اقدام، کسب شناخت عمیق و جامع از وضعیت سازمان بوده است.

 وی تصریح کرد: برای دستیابی به این شناخت، چندین روش از جمله برگزاری جلسات عمومی با کارکنان، تریبون آزاد برای دریافت نظرات و انتقادات، سرکشی به دفاتر و ملاقات با کارشناسان، جلسات با پیشکسوتان سازمان و نشست با روسای دانشکده‌های زمین‌شناسی دانشگاه‌های سراسر کشور را به کار گرفته است.

دیگران چه می خوانند:

داریوش اسماعیلی، افزود: جلسات متعددی با معاونین و مدیران سازمان برگزار شد که برخی از آنها تا پنج ساعت به طول انجامید تا به درک مشترکی از وضعیت موجود و مسیر آینده سازمان برسیم. این اقدامات به تدوین 14 محور کاری اصلی منجر شد که در ابتدا شامل چهار محور بود، اما با دریافت نظرات و اصلاحات، گسترش یافت و به تصویب نهایی رسید.

تدوین سند راهبردی عملیاتی پنج‌ساله

معاون وزیر صمت با اشاره به تدوین سند راهبردی عملیاتی پنج‌ساله سازمان زمین‌شناسی، گفت: برای اینکه برنامه‌ای مدون و عملیاتی در اختیار داشته باشیم، اقدام به تدوین سند راهبردی پنج‌ساله کردیم که تدوین آن با همکاری یکی از اساتید برجسته دانشگاه تهران در حال انجام است. این سند حداکثر تا پایان شهریورماه نهایی خواهد شد.

اسماعیلی تاکید کرد: این سند نه‌تنها به‌عنوان یک سند بالادستی برای سازمان خواهد بود، بلکه به صورت جزئی و عملیاتی، شامل پروژه‌های مشخص با برآورد هزینه‌های مالی خواهد شد. هدف این است که برای پنج سال آینده، برنامه‌ای جامع داشته باشیم که هم اهداف توسعه‌ای را پوشش دهد و هم امکان پیش‌بینی مالی پروژه‌ها را فراهم کند.

اصلاح ساختار ارزیابی نقشه‌ها و محصولات سازمان

رئیس سازمان زمین‌شناسی، درباره موضوع تاخیرهای طولانی‌مدت در ارزیابی نقشه‌های زمین‌شناسی، گفت: یکی از مشکلاتی که با آن مواجه شدیم، تاخیرهای طولانی در فرآیند ارزیابی نقشه‌ها بود، به‌طوری‌که برخی نقشه‌ها بیش از یک دهه در انتظار ارزیابی باقی مانده بودند.برای حل این مشکل، شورای ارزیابی محصولات سازمان به شورای سیاست‌گذاری و ارزیابی ارتقا یافته و ساختار جدیدی برای آن تعریف شده است. در این راستا، آیین‌نامه جدیدی تدوین و با نظر تمامی مدیران مراکز استانی تصویب شد.

اسماعیلی افزود: اعضای جدید این شورا شامل همکاران مجرب سازمان، روسای مراکز استانی، دو استاد دانشگاه و پیشکسوتان سازمان هستند که مجموعاً ترکیب 11 نفره‌ای را تشکیل می‌دهند. این شورا فعالیت خود را از هفته گذشته آغاز کرده و امیدواریم تاثیر مثبتی در سرعت و کیفیت ارزیابی‌ها داشته باشد.

ارتقای تعاملات علمی و بین‌المللی سازمان زمین‌شناسی

یکی دیگر از محورهای کلیدی مورد تاکید اسماعیلی، توسعه تعاملات علمی و بین‌المللی سازمان زمین‌شناسی بود. وی تاکید کرد: ارتباطات سازمان با دانشگاه‌ها و مراکز علمی داخلی و خارجی باید گسترش یابد تا دانش و فناوری‌های نوین در حوزه زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی به کشور منتقل شود.

وی همچنین از برنامه‌های سازمان برای همکاری با سازمان‌های بین‌المللی در زمینه تبادل داده‌های زمین‌شناسی، اجرای پروژه‌های مشترک و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در بخش اکتشافات معدنی خبر داد و گفت: ما نیازمند به‌روزرسانی دانش فنی و بهره‌گیری از تجربه‌های بین‌المللی هستیم تا بتوانیم از منابع معدنی کشور به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم.

نقش سازمان زمین‌شناسی در توسعه پایدار بخش معدن

دکتر اسماعیلی با اشاره به اهمیت جایگاه سازمان زمین‌شناسی در توسعه پایدار بخش معدن کشور، تاکید کرد:  اجرای دقیق برنامه‌های تدوین‌شده ضروری است. در همین رابطه، با اجرای سند راهبردی پنج‌ساله و اصلاح فرآیندهای سازمانی، امیدواریم که بتوانیم تحول اساسی در عملکرد سازمان ایجاد کرده و نقش موثرتری در توسعه علمی و اقتصادی کشور ایفا کنیم.

معاون وزیر صمت با اشار به چالش‌ها و اقدامات صورت‌گرفته در زمینه معیشت کارکنان و مشکلات آن در سازمان، بیان کرد: با وجود کارشناسان با تجربه و مدرک دکترا، مشکلاتی همچنان در حوزه معیشت وجود دارد که باید به طور اساسی حل شود. در این راستا، مذاکراتی آغاز شده تا این مشکلات حل و فصل شود و به وضعیت معیشت کارکنان رسیدگی شود.

دکتر اسماعیلی همچنین به برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته در راستای بهبود وضعیت آب در کشور اشاره کرد و گفت: در قالب طرح نهضت ملی کاهش مصرف آب، جلسه‌ای با معاون اول ریاست جمهوری برگزار شد و پروپوزالی برای حل این مشکل تدوین گردید.

وی همچنین بر لزوم توسعه بخش معدن و توجه به این بخش برای پیشبرد اهداف کشور تأکید کرد. به نظر ایشان، بخش معدن می‌تواند نقشی کلیدی در بهبود وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد و دولت باید با ارائه اطلاعات پایه به بخش خصوصی، ریسک‌ها را کاهش دهد.

وی اعلام کرد: به زودی اطلاعات و داده‌های مورد نیاز در اختیار بخش خصوصی قرار خواهد گرفت تا این بخش بتواند در تحقق اهداف اقتصادی کشور سهیم باشد.

اهمیت اکتشافات عمیق و نوین در کشور

دکتر اسماعیلی در ادامه صحبت‌های خود با تاکید بر اهمیت اکتشافات عمیق و نوین در کشور، اظهار داشتوظیفه سازمان، تولید اطلاعات پایه است و نه تنها محدود به این اطلاعات، بلکه باید به اکتشافات جدید و نوین نیز پرداخته شود. یکی از پروژه‌های مهم که در حال پیگیری است، پروژه‌های اکتشافی در کردستان است که در حال اتمام است و پیشرفت قابل توجهی داشته است.

وی افزود: سازمان قصد دارد در سال 1404 تعداد زیادی پروژه اکتشافی را اجرایی کند. به طور خاص، 120 نقشه سه لایه‌ای با هدف شناسایی پتانسیل‌های زمین‌شناسی، شیمیایی، و اقتصادی تهیه خواهد شد. این پروژه‌ها به مراتب بیشتر از سال‌های گذشته خواهد بود، و سازمان قصد دارد این نقشه‌ها را به سازمان‌های نظام مهندسی معدن و سایر نهادهای مرتبط بسپارد. برخی از این پروژه‌ها نیز به پژوهشکده‌های علوم زمین و شرکت‌های واجد شرایط واگذار خواهد شد.

دکتر اسماعیلی همچنین اشاره کردبرخی از پروژه‌های تکمیل شده به سازمان آذربایجان غربی ارسال خواهند شد و در نهایت در هفته جاری گزارشی جامع از پیشرفت این پروژه‌ها ارائه خواهد شد.

معاون وزیر صمت در ادامه با بیان اقدامات انجام‌شده در زمینه بهبود فرآیندهای کاری، اظهار داشت: سازمان در حال به‌روزرسانی و اصلاح سیستم‌های ارزیابی و قراردادهای خود است. این کار از طریق کمیته‌های فنی ارزیابی انجام می‌شود که برای ارزیابی شرکت‌های مناقصه‌کننده در نظر گرفته شده‌اند تا نقاط ضعف شناسایی و اصلاح شوند. ایجاد یک مجموعه منسجم و کارآمد برای ارتقاء کیفیت خدمات از نظر ما مورد تاکید است و ضرورت دارد.

فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی در حوزه هوایی

وی همچنین به فعالیت‌های سازمان در حوزه هوایی اشاره کرد و توضیح داد: یکی از بهترین راه‌ها برای انجام عملیات ژئوفیزیکی در سطح وسیع کشور، استفاده از فناوری‌های هوایی است. در این راستا، سازمان قصد دارد عملیات ژئوفیزیکی هوایی را در حدود 60 تا 70 درصد از کل کشور انجام دهد و برای این کار هلیکوپترهای ویژه‌ای را تأمین کند. هزینه‌های نگهداری و تأمین این هلیکوپترها بسیار بالاست، بنابراین سازمان در حال بررسی همکاری با شرکت‌های هلی‌کوپتری معتبر در کشور برای انجام این عملیات است.

داریوش اسماعیلی با اعلام ضرورت مشارکت بخش خصوصی در این پروژه‌ها ، گفت: پیش‌نویس نحوه مشارکت بخش خصوصی آماده شده و در این هفته ارائه خواهد شد. هدف این است که بخش خصوصی وارد فرآیندهای کاری شود و از منافع آن بهره‌برداری کند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور درباره برنامه‌های آتی سازمان نیز اعلام کردهفته آینده دوشنبه جلسه‌ای برای جذب بخش خصوصی به منظور سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها برگزار خواهد شد. بخش خصوصی در حال حاضر گام‌هایی در راستای توسعه برداشته و سازمان قصد دارد فراخوانی را برای جذب مشارکت‌کنندگان منتشر کند.

وی همچنین به همکاری‌های جاری با شرکت‌های بزرگ همچون فولاد مبارکه، گل گهر و گوهرزمین اشاره کرد که در حال دنبال کردن پروژه‌های معدنی خود هستند و این روند ادامه خواهد داشت.

اسماعیلی اضافه کرددر بخش هوایی، برنامه‌هایی برای انجام عملیات ژئوفیزیکی در سیستان و بلوچستان و کرمان وجود دارد که از طریق پروازهای هوایی انجام خواهد شد. این اقدامات به عنوان بخشی از برنامه‌های کلان سازمان برای استفاده از فناوری‌های نوین در حوزه معدن و زمین‌شناسی در نظر گرفته شده است.

دکتر اسماعیلی در پایان بر اهمیت هوشمندسازی و استفاده از فناوری‌های نوین، به ویژه هوش مصنوعی، در فرآیندهای سازمان تأکید کرد و گفت: اولین اقدام‌ها در این زمینه انجام شده و به زودی مدیریت هوشمند در سازمان به بهره‌برداری خواهد رسید. این فرآیندها به‌طور کامل الکترونیکی خواهند شد و این تغییرات در هفته آینده قابل مشاهده خواهد بود.

لیلا احمدی افشار

تحولات نوین در سازمان زمین‌شناسی | سند راهبردی پنج‌ساله سازمان زمین‌شناسی تدوین شد

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟