فرصت‌های فناورمحور و نخبگانی ایران‌ساخت در دیپلماسی اقتصادی کشور

فرصت‌های فناورمحور و نخبگانی ایران‌ساخت در دیپلماسی اقتصادی کشور
فرصت‌های فناورمحور و نخبگانی ایران‌ساخت در دیپلماسی اقتصادی کشور

به گزارش شماواقتصاد: به همین منظور نشست خبری روز گذشته در مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری با حضور رئیس این مرکز برگزار گردید. روح الله دهقانی در جمع خبرنگاران، هدف از برگزاری این رویداد مهم را پاسخ به تأمین یکی از مهم‌ترین نیازهای عرصه پژوهش، فناوری و نوآوری اعلام کرد.

بنابر اعلام معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، طی 10 سال گذشته، یکی از نیازهای جدی کشورمان دانشگاه ها، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران، تجهیزات فناورانه آزمایشگاهی و تجهیزات تست بود که و گامی اثربخش در تامین این نیاز جدی، با تولید فناورانه ابزارهای تولید تست و آزمون برداشته شد.

دیگران چه می خوانند:

بسیاری از تجهیزات به دلیل مشکلات تحریم‌ها در دسترس نبوده یا ناکارآمد شده بودند که با گام جدی دانشگاهیان، شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور، جریان خوبی در کشور شکل گرفت که همان جریان تولید تجهیزات ازمایشگاهی و مواد پیشرفته بود. تجهیزات آزمایشگاهی با مشکلاتی از جمله مشکل تاریخ انقضا، مواد اولیه، خرابی، کالیبراسیون، لوازم یدکی و افزایش تعداد دانشجویان روبه‌رو هستند.

یکی از جریانات مثبت در معاونت علمی، حمایت از شرکت‌ها برای تولید مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته است. در ۱۰ دوره گذشته برگزاری نمایشگاه ایران ساخت و با حمایت ۳۵ درصدی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری بیش از هزار و 647 میلیارد تومان محصول ایران ساخت به فروش رسیده است. این حمایت موجب شد تا بسیاری از آزمایشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی که به دلیل عدم دسترسی به تجهیزات و مواد آزمایشگاهی پیشرفته و کارآمد از گردونه فعالیت و خدمت‌رسانی خارج شده‌ بودند به مسیر فعالیت بازگردند.

علاوه بر این، در نتیجه حمایت‌های انجام‌شده در ۱۰ دوره گذشته، اشتغال تخصصی برای دانش‌آموختگان دانشگاهی و متخصصان شکل گرفت و به برکت این رویداد بسیاری از مراکز مجهز به تجهیزات پیشرفته با کیفیت های بسیار خوب شدند و شرکت های توانمند در تعمیر، نگهداری، پشتیبانی موفق به ارتقای تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته شدند.

روح‌الله دهقانی در این باره می‌گوید: «در طول این 10 سال، تمامی آزمایشگاه های ما تمام تجهیزاتی را که نیاز داشتند، تهیه کرده‌اند و حتی در برخی مواقع بیش از نیازشان، تجهیزات آزمایشگاهی تامین کرده‌اند، به همین دلیل شاهد انباشت تجهیزات و زیرساخت ها مواجه هستیم و ‌تجهیزاتی که می‌توانند حداقل بیست ساعت خدمت ارایه کنند، بسیار کم تر از ظرفیتشان خدمت‌رسانی می‌کنند.»

وی تصریح می‌کند: «رویکردهایی برای تحول در این برنامه اتخاذ شد که مهم‌ترینشان این بود که 10 سال تجربه این نمایشگاه این قابلیت را در شرکت ها ایجاد کرده که وارد عرصه تجهیزات آزمایشگاهی صنعتی و‌ ماشین آلات پیشرفته آزمون صنعتی شوند و تجربه فعالیت شرکت ها کمک می کند که به توسعه بازارهای خود در عرصه بین‌المللی بپردازند. رویکرد دوم همکاری های بین‌المللی و دعوت از مهمانان و هیأت های خارجی است به طوری که این دوره از حیث حضور مهمانانی از سایر کشورها، نسبت به دوره‌های پیشین، سرآمد خواهد بود. یکی از اولویت های این رویداد از این دوره،  هیئتی خارجی متشکل از ۱۴ نفر از نخیگام و فعالان برجسته سایر کشورها است که حضوری فعال در این رویداد خواهند داشت.»

در ادامه سخنرانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری در جمع خبرنگاران، وی ورود تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران به سایر کشورها را رسوخ فرهنگ، توانمندی و اقتصاد ما به این کشورها دانست که این نمایشگاه هم از جهت آشنایی مردم با دستاوردهای فناورانه و امیدآفرینی و ایجاد باور توانستن در جامعه و هم از حیث تامین نیاز صنایع بزرگ کشور اثربخش بوده و هم توانسته است زمینه ورود محصولات فناورانه ساخت ایران به بازارهای بین‌المللی را فراهم می‌کند.

بر اساس آمار اعلامی صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان در سال 1398 نزدیک به 600 میلیون دلار، سال 1399 نزدیک به 300 میلیون دلار، سال 1400 نزدیک به 600 میلیون دلار، 1401 نزدیک به 850 میلیون دلار و امروز بالغ بر 1.5 میلیارد دلار است و برآورد می‌شود تا پایان سال 1402 به رقمی فراتر از دو میلیارد دلار، افزایش یابد.

 

فرصت‌های ایران ساخت در مسیر همکاری‌های فناورانه ایران

براساس مطالب اعلامی از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این نشست خبری، همکاری های ایران با کشورهای مختلف از جمله روسیه، به شکل خاص و ویژه در حوزه فناوری، در جریان و روبه رشد است و در سفر اخیر به کشور روسیه یک همکاری به تصویب رسید که کمیته‌ای ناظر بر 8 محور مختلف از جمله حمل و نقل، انرژی، سلامت، امنیت غذایی و سایر حوزه های فناورانه است؛ همچنین در این نمایشگاه هم حضور جدی خواهند داشت.

روح‌الله دهقانی با بیان اینکه انجام اقدامات  مشترک ضمن انتقال فناوری، می تواند سرریز فناوری ها را به سایر کشورها ممکن کند، می‌گوید: «به طور میانگین هر هفته یک هیئت‌ خارجی به ایران سفر می‌کند یا هیئت‌هایی از ایران به عنوان سفیران علم، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان کشور به سایر کشورها سفر می کنند. در سفر اخیر هیئت علم و فناوری ایران به کوبا، یکی از محورهای گفت و گو خرید از نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ایران‌ساخت بود و با توجه به فرصت‌سازی که صورت گرفت، هئیت های خارجی برای بازدید و خرید از تجهیزات ایران ساخت حضور خواهند داشت.»

 

نقش‌آفرینی دانش‌بنیان‌ها و اهمیت توسعه نخبگانی 

آنطور که از سخنان این مقام ارشد در حوزه فناوری قوه اجرایی کشور بر می‌آید، توسعه نخبگانی، تثبیت آن‌ها در کشور، استفاده از ظرفیت نخبگان در خارج از کشور، توسعه فناوری و اقتصاد، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، و ترویج تولید داخلی در رقابت جهانی جذب نخبگان و تأثیرگذاری آنان برای توسعه کشور بسیار حائز اهمیت است.

رئیس بنیاد نخبگان کشور، با نگاهی بر اهمیت ایجاد زمینه‌های تاثیرگذاری و نقش آفرینی برای نخبگان از روابط تنبیهی با نخبگان خارج از کشور انتقاد کرد. وی معتقد است که راهکارهایی مانند حمایت امکان‌پذیر نقدی و تلاش برای اثربخشی نخبگان در کشورهایشان تنها راه موفقیت در این رقابت است. همچنین، ایجاد فرصت‌های تاثیرگذاری برای نخبگان و توسعه بازار محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور را نیز بسیار حائز اهمیت می‌داند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری همچنین درباره اقداماتی برای توسعه فناوری و توسعه اقتصاد کشور صحبت کرد. ایجاد پارک‌های علم و فناوری مشترک با کشورهای خارجی، ترویج تجهیزات و مواد آزمایشگاهی داخلی، استفاده از تجهیزات راهبردی و توسعه بازار صادراتی از جمله برنامه‌ها برای توسعه اقتصاد و بازار شرکت‌های داخلی در عرصه بین‌المللی هستند. به گفته دهقانی، ایجاد صندوق تضمین کالاها و خدمات دانش‌بنیان و ترویج استفاده از محصولات ساخت داخل نیز در برنامه‌های آینده قرار دارد.

گفتنی است، یازدهمین رویداد تجهیزات و مواد آزمایشگاهی «ایران‌ساخت» در 14 بخش موضوعی به منظور عرضه محصولات و خدمات فناورانه ایران‌ساخت برگزار می‌شود. «نفت و پتروشیمی»، «برق»، «الکترونیک و نرم‌افزار»، «عمران و ساختمان»، «مکانیک»،«شیمی و متالورژی»، «کشاورزی و محیط‌زیست»، «فیزیک پایه»، «تجهیزات عمومی آزمایشگاهی»، «مواد آزمایشگاهی»، «مهندسی پزشکی و زیست مواد»، «تجهیزات آزمون صنعتی»، «خدمات کالیبراسیون» و «تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی مدارس» محورهای برگزاری این رویداد است.

فرصت‌های فناورمحور و نخبگانی ایران‌ساخت در دیپلماسی اقتصادی کشور

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟