چگونه از اعتبار کالابرگ خود اطلاع پیدا کنیم | سیر تا پیاز طرح کالابرگ الکترونیکی

چگونه از اعتبار کالابرگ خود اطلاع پیدا کنیم | سیر تا پیاز طرح کالابرگ الکترونیکی
چگونه از اعتبار کالابرگ خود اطلاع پیدا کنیم | سیر تا پیاز طرح کالابرگ الکترونیکی

به گزارش شما واقتصاد : طرح اجرای کالابرگ الکترونیکی یک تکلیف قانونی در بودجه است که توسط دولت که در سال جاری اجرا شده، برای تشویق مردم به خرید کالاهای ۱۱‌گانه مورد نظر دولت شامل شیر، ماست، پنیر، قند و شکر، مرغ، تخم‌مرغ، گوشت قرمز منجمد، روغن، برنج، حبوبات و ماکارانی است که در ابتدا سه دهک کم‌درآمد مشمول یارانه تشویقی بوده‌اند.

فهمیدی چه‌جوری حساب کردن؟ من که اصلا متوجه نشدم!» و همراه او جواب می‌دهد: «راستش من هم نفهمیدم و گیج شدم. ما که همه چیز رو بر اساس کالاهای اساسی برداشتیم و خرید کردیم، پس چرا این همه از جیب‌مون پول دادیم؟». این روزها تقریبا بیشتر افرادی که برای خرید و استفاده از طرح ملی کالابرگ الکترونیکی به فروشگاه‌های مشخص‌شده مراجعه می‌کنند، چنین گفت وگوهایی را در زمان خروج از مغازه مطرح می‌کنند و برای‌شان آشناست. هم اکنون تمام خانوارهای دهک اول تا هفتم که بیش از ۶۰ میلیون نفر هستند، مشمول استفاده از کالابرگ الکترونیکی شده‌اند، اما به‌علت نداشتن اطلاعات کافی و پیچیده بودن آن، یا تصمیم به استفاده از آن نگرفته اند یا بعد از خرید اول، از ادامه‌دادن شرکت در این طرح منصرف شده‌اند.

دیگران چه می خوانند:

در پرونده امروز زندگی‌سلام، به کاربردی‌ترین نکات درباره کالابرگ، این که از کجا بفهمیم دهک چندم هستیم، چقدر اعتبار به ما اختصاص داده شده، از کدام فروشگاه‌ها خرید کنیم، کدام کالاهای اساسی را بخریم و … اشاره کردیم. همچنین در گفت‌و‌گو با «رضا یحیوی»، مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه‌اجتماعی به رایج‌ترین سوالات و دردسرهای مردم برای استفاده از طرح کالابرگ اشاره کردیم و پاسخ‌های او را شنیدیم.

۱۳ خرداد امسال بود که اجرای طرح ملی کالابرگ الکترونیک برای خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی در دهک‌های اول تا سوم آغاز شد. بیش از چهار ماه از اجرای سراسری طرح کالابرگ الکترونیک در کشور می‌گذرد؛ طرحی که ۱۱ قلم کالای اساسی شامل برنج ایرانی، حبوبات، شیر کم‌چرب، پنیر، ماست‌ کم‌چرب،‌ مرغ، تخم‌مرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند و شکر که طبق نظر انستیتوی تغذیه ایران به تایید رسیده، در سبد غذایی این طرح تعریف شده است و مشمولان این طرح در صورت خرید ۲۰۰ هزار تومان از مبلغ یارانه از میان ۱۱ قلم کالای سبد غذایی تعریف شده، مشمول دریافت یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی خواهند شد.

طبق گزارش مرکز آمار، کشور ما حدود ۸۵ میلیون نفر جمعیت دارد که از این میزان بر اساس آخرین آمار پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان به بیش از ۷۸ میلیون نفر یارانه نقدی و به ۶۰ میلیون نفر یارانه معیشتی پرداخت می شود. با این حال آن‌طور که وزیر اقتصاد گفته است، ۳۰ درصد از جمعیت کشور یارانه ۴۰۰ هزار تومانی و ۶۰ درصد دیگر، یارانه ۳۰۰ هزار تومانی دریافت می‌کنند. به عبارتی با استفاده از این طرح، یارانه دهک‌های یک تا ۳ درآمدی به ۵۲۰ هزار تومان و یارانه دهک‌های چهارم تا هفتم درآمدی به ۴۲۰ هزارتومان ارتقا می‌یابد. در خور ذکر است هدف دولت از اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی این است که مواد مغذی موردنیاز در ۱۱ قلم کالای سبد مدنظر کالابرگ الکترونیکی به جامعه هدف برسد و دهک های کم‌درآمد از نظر تغذیه شامل پروتئین، ویتامین و ریزمغذی‌ها مشکلی پیدا نکنند.

 

اهداف طرح، بالا بردن سلامت و کاهش تورم

چرایی استفاده از این طرح، برای بسیاری از افراد، هنوز یک سوال جدی است. «علیرضا عسگریان»، معاون امور رفاهی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این‌باره گفته که اگر فردی از این طرح استفاده کند ۲ امتیاز به او داده می‌شود؛ امتیاز اول این است که دولت فاصله تورمی را پوشش می‌دهد و امتیاز دوم این است که ۱۲۰ هزار تومان دیگر هم دریافت خواهد کرد. این طرح را دولت به منظور بالا بردن سلامت خانواده‌ها و کمک به دهک‌های پایین جامعه انجام داده است تا بالا بودن قیمت کالاهای اساسی مانع نشود خانوارهای دهک‌های پایین برای تامین مواد غذایی خود مشکل داشته باشند. با اجرای این طرح مواد مغذی مورد نیاز سلامتی مردم شامل پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و ریزمغذی‌ها تامین می‌شود که استاندارد ارائه شده توسط انستیتو تغذیه‌ای ایران است.

 

خرید سبد کالایی با نرخ سال گذشته

بنابراین طرح کالابرگ الکترونیک، دو هدف عمده را دنبال می‌کند؛ نخست، افزایش قدرت خرید مردم و تهیه اقلام اساسی تغذیه‌ای و دوم، ثبات قیمت‌ها برای یک سال ثابت و حفظ شدن ارزش یارانه‌ها. دولت درصدد حفظ این سبد با نرخ سال گذشته و جبران افزایش قیمت‌هاست. دولت مصمم است تورمی را که به ۱۱ قلم کالای معیشتی اضافه شده است،جبران کند، این کالاها به نرخ پایه سال ۱۴۰۱ برای مشمولان کالابرگ الکترونیکی محاسبه می‌شود. به عنوان مثال، اگر فردی کالاهای منتخب خود از سبد معیشتی را از مغازه‌ای خریداری کند که قیمت امروز آن ۸۰۰هزار تومان است، در حالی که قیمت این کالاها در سال گذشته ۵۰۰ هزار تومان بوده، باید مبلغ پایه را از جیب خود بپردازد و ۳۰۰هزار تومان مابه‌التفاوت را به میزان ۲۰۰هزار تومان از اعتبار کالا برگ و ۱۰۰ هزار تومان هم به عنوان مابه‌التفاوت تورم از سوی دولت جبران می‌شود. به‌علاوه‌، از آن جایی که ۲۰۰ هزار تومان از این کالاها خریداری کرده، ۱۲۰ هزار تومان به عنوان یارانه مضاعف برایش واریز می‌شود. گفته می‌شود در صورت افزایش احتمالی تورمی قیمت اقلام سبد، مبلغ ۱۲۰ هزار تومان دوباره افزایش پیدا خواهد یافت به طوری‌که پرداخت خانوارها برای ۱۱ قلم کالا نسبت به میانگین سال ۱۴۰۱تا پایان سال ۱۴۰۲ ثابت بماند. بر این اساس ۱۱کالای اساسی ثابت و بدون تغییر تا پایان سال ۱۴۰۲ به یارانه بگیران عرضه می‌شود.

 

از کجا بفهمیم که دهک چند هستیم؟

«دهک درآمدی» عبارتی است که شاید تا پیش از عملیاتی‌شدن اجرای هدفمندی یارانه‌ها بیشتر در فضای دانشگاهی و در مقالات اقتصادی به کار برده می‌شد، اما با شروع اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها در سال ۱۳۸۸، این عبارت وارد فضای رسانه‌ای کشور و موجب طرح این سوال در میان بسیاری از قشرهای جامعه شد که در کدام دهک یا به اصطلاح روزهای پیش از آغاز این طرح، در کدام خوشه قرار می‌گیرند؟ شما هم اکنون با مراجعه به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند به نشانی «www.sso.my.gov.ir» و با وارد کردن تلفن همراه سرپرست خانوار می‌توانید از دهک خود مطلع شوید. همچنین در همین سایت، می‌توانید به دهک خود اعتراض کنید تا بررسی شود.

همان‌طور که گفته شد، هم اکنون امکان بهره‌مندی از یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی برای دهک‌های درآمدی ششم و هفتم همچون دهک‌های اول تا پنجم درآمدی فراهم شده است که طبق اعلام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دهک‌های «هشتم» و «نهم» به‌تدریج به این طرح اضافه خواهند شد.

 

شیوه استعلام میزان اعتبار کالابرگ

بر اساس طرح کالابرگ الکترونیک، اعتبار یارانه برای همه یارانه‌بگیران در دهک‌های اول تا هفتم واریز شده و می‌توانند با مراجعه به ۱۲ فروشگاه زنجیره‌ای و بیش از ۱۱۰ هزار فروشگاه خرد، خرید کالاها را انجام دهند. این خانواده‌ها با مراجعه به برنامه شبکه ملی اعتبار «شما» و نصب این اپلیکیشن از نرم‌افزار «بازار» می‌توانند فروشگاه‌های نزدیک محل سکونت را شناسایی و برای خرید ۱۱ قلم کالای اساسی به این مراکز خرید مراجعه کنند. همچنین سرپرست خانوار می‌تواند برای استعلام از مانده‌حساب کد دستوری # ۱۴۶۳*۵۰۰* را شماره‌گیری و سپس گزینه اول «موجودی یارانه سرپرست» را انتخاب کند.

چگونه از اعتبار کالابرگ خود اطلاع پیدا کنیم | سیر تا پیاز طرح کالابرگ الکترونیکی

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟